
*Kuglefibel 7079
*Kuglefibel med DIME-nummer 7079 blev fundet ved afsøgning d. 24. oktober 2018 i Mariagerfjord Kommune.
Ifølge finders oplysninger, er der tale om en kuglefibel dateret til yngre førromersk jernalder (ca. 100 f.Kr. - 0) fremstillet af kobberlegering (f.eks. bronze).
En DIME fundekspert har vurderet dette fund d. 15. februar 2025 og mener, at der er tale om en *kuglefibel fra yngre førromersk jernalder fremstillet af kobberlegering (f.eks. bronze).
Finder har ikke oplyst genstandens mål og vægt.
Fundet er måske danefæ.
Generel typebeskrivelse
Kuglefibler er nogle af de ældste spænder/fibler der findes i Danmark. Som navnet også hentyder indeholder den en- eller flere kugler. De dateres til førromersk jernalder og findes både som en jernåls konstruktion med påsatte kugler og støbte bronzefibler med kugler. De findes både med og uden ornamentik, og fremstår således både i jern og bronze. Der er i nyere tid fremkommet et større materiale af denne fibeltype, grundet den intensive benyttelse af metaldetektorer.
Baggrund
Fibula eller fibel er fagbetegnelsen på spænder, der i oldtid og middelalder blev brugt til at fastgøre tøjet. Fibula betyder “spænde” på
latin.
Symbolsk betydning
Typer og variationer

Jesper Laursen har i 1984 udarbejdet en typologi over de danske kuglefibler på 2 grupper med dertilhørende undergrupper. Den ser således ud:
Gruppe I - Kuglefibler af mellemlaténe-konstruktion
Gruppe II - Støbte kuglefibler
1, Støbte kuglefibler med enkelt trådformet fod
2, Støbte kuglefibler med et profileret, cylinder- eller kegleformet led med skive- eller kraveformet afslutning yderst på foden
3, Støbte kuglefibler med et profileret cylinder- eller kegleformet led uden skive- eller kraveformet afslutning yderst på foden
4, Støbte kuglefibler med tilspidset eller kugleformet fodafslutning
Udover Laursens typologi har Annette Bieger har i 2003 udarbejdet en stor afhandling omkring kuglefibler, hvor hun inddeler dem i ordninger med dertilhørende regioner.
Overfladisk set ser hendes typologi således ud (oversat fra tysk):
Orden A1 - Karakteriseret som tynd fibel med kun 1 kugle
Orden A2 - Karakteriseret som tynd fibel med to kugler, og en enkelt der sidder på foden som ornamentik (minder om Orden B).
Orden B - Fibel med tre kugler, hvoraf de to første etablerer en fodbeslagsforbindelse, og den tredje sidder kun på foden som et ornament
Orden C - Fibel hvor den øverste fodtråd, som med fiblerne i andre ordninger, kommer ud af den nederste kugle som en forlængelse af bøjlen, danner foden og træder i en vinkel på ca. 90 grader.
*Læs evt mere i Laursen (1984) og Bieger (2003).
Særlige kendetegn og forvekslingsmuligheder
Ofte findes kun kugler fra denne fibel, hvis det er af Laursen gruppe I, da jernbøjlen oftest er rustet væk. Eller er denne type særligt karakteristik med de påsatte/støbte kugler.
De kan forveksles i metaldetektor sammenhænge med musketkugler.
Læs mere
Annette Bieger: Kugelfibeln. Eine typologisch-chronologische Untersuchung zu den Varianten F, N und O von Beltz, Verlag Dr. Rudolf Habelt GmbH, Bonn, 2003
Jesper Laursen: ”Danske kuglefibler”, Hikuin 10 (1984), s. 127-136